Volleybalclub Dames Elckerlyc Zwevezele werd opgericht in 1969 en bestaat alleen uit meisjesploegen.

In den beginne was er een basketbalploeg voor heren met de naam Elckerlyc Zwevezele. De vrouwen van de basketters wilden ook sporten en kozen voor volleybal. Meteen was "Volleybalclub Dames Elckerlyc Zwevezele" geboren. Elckerlyc staat voor "Elk wat wils" en had als sociale functie zo veel mogelijk mensen sport te laten beoefenen.

Mevrouw Lena D’Heedene (eerste secretaris) en Mevrouw Marie-Josephe Delamillieure waren de initiatiefnemers. Andere bestuursleden van het eerste uur waar de Heren Georges en Henri Dejonckheere samen met de Heer Rafaël Deschout en Mevrouw Monique Goeffers. Iets later werd EH Herman Deroo voorzitter.

Hieronder dé eerste foto van "Volleybalclub Dames Elckerlyc Zwevezele" verschenen in een krant van vrijdag 07 november 1969.

Bovenstaande ploeg startte in tweede provinciale reeks A. Ze wonnen hun eerste twee wedstrijden maar verloren de derde wedstrijd van het seizoen tegen Davoz Zwevegem nadat ze 2 – 0 hadden voorgestaan. Er stond al onmiddellijk een derby op het programma. Buur Wingene speelde in dezelfde reeks. Het werd een spannende wedstrijd waarin uiteindelijk Breughel Wingene aan het langste eind trok en de wedstrijd won met 3 – 2.

De eerste wedstrijden werden gespeeld op de speelplaats van de jongensschool in Zwevezele. Vervolgens speelden de dames in de sporthal van Pittem en de sporthal van Wingene. In 1978 werd in Zwevezele zelf de sporthal in gebruik genomen. Toch moesten de meisjes uit Zwevezele nog één maal uitwijken naar de sporthal van Pittem.

In Januari 1990 werden meerdere sporthallen in W-Vlaanderen zwaar beschadigd door een hevige storm waaronder deze van Zwevezele. Daarom moesten meerdere ploegen tijdelijk hun wedstrijden spelen in een andere sporthal.

Hieronder een stukje uit een artikel van de hand van Eric Van den Broucke omtrent de stormschade aan meerdere sporthallen.

Stormschade !

Men kan als kompetitie- of ploegleider nog zo goed plannen maken, als de weergoden niet mee willen, dan loopt alles in het honderd. De storm van vorige donderdag hield inderdaad ook in het volleybalgebeuren lelijk huis. In zoverre dat Moorslede, Dadizele, De Haan, Zwevezele en Geluwe letterlijk geen dak meer boven het hoofd hebben en dus gedwongen zijn (of werden) naar andere oorden uit te kijken. Niet zo’n gemakkelijke taak, want over het algemeen zitten alle sportzalen in de weekends netjes vol, om nog maar van de avonden in de week te zwijgen, zodat het ook hier zoeken en tasten wordt om nog ergens enkele trainingsuren te kunnen vinden. De kompetitieleiding vraagt dan ook begrip voor de getroffen ploegen en hoopt dat het verdere verloop, met wat meegaandheid van de tegenstrevers, op een zo normaal mogelijke wijze verder kunnen verlopen. Daarom klubsecretarissen, lees aandachtig alle richtlijnen in Westvolley, waarin de gewijzigde kalenders zo vlug als bekend zullen gepubliceerd worden."