Dames 1e Provinciale E. Zwevezele A – VT Diksmuide A: 3 – 2 (26-24, 27-25, 21-25, 23-25, 15-11)

9 december 2019 21:10

Hoe langer een reeks duurt, hoe dichter het einde van die reeks nabij komt. Het is een huizenhoog cliché, maar er zit een grond van waarheid in. De dames van Zwevezele waren tot voor de wedstrijd tegen Diksmuide in de lopende competitie nog steeds ongeslagen. Zouden ze de reeks nog uitbreiden met nieuwe winst tegen een moeilijk te bekampen tegenstander? Set 1 maakte al meteen duidelijk dat het opnieuw een slopende wedstrijd zou worden. De meisjes uit de boterstad stonden op scherp en kwamen na een 9-9 tussenstand voor het eerst in deze partij op voorsprong (9-11). De Zwevezeelse coach liet niet begaan en zorgde voor een eerste TO in deze wedstrijd. Deze korte onderbreking rendeerde want de thuisploeg werkte de achterstand weg en liep zelf 3 punten uit (15-12). Maar ook Diksmuide liet niet begaan, ze werkten op hun beurt de achterstand weg en liepen opnieuw 2 punten uit (17-19) wat alweer leidde tot een TO van trainer/coach Wim Vertenten. En opnieuw bleek dit een goede zet. De voorsprong werd weggewerkt (19-19) maar afstand nemen zat er dit keer niet in. Het werd een nek aan nek race tot op het einde van de set. Elckerlyc kon een eerste setbal versieren bij 24-23 maar Diksmuide kon setwinst voor de thuisploeg verhinderen dankzij een prima aanval op de hoek. Zwevezele dwong een tweede setbal af (25-24) en kon deze ditmaal wel verzilveren na een fout van de bezoeksters (26-24). Een eerste tikje voor de bezoeksters maar hoe hard zou dat tikje aangekomen zijn? Dat moest blijken in set 2. Helemaal niet hard want VT ging er als een sneltrein van door en stond in geen tijd 3-10 voor. De Zwevezeelse coach was al aan zijn tweede TO toe. Maar het bracht soelaas, het ging van 3-10 naar 11-11 mede dankzij enkele zeer goede services van de thuisploeg. Even later moest de thuisploeg alweer in de achtervolging. Diksmuide kon profiteren van enkele foutjes van Zwevezele en bracht aanvallend de thuisploeg in verlegenheid. Dat resulteerde in een nieuwe tussenstand (15-20). Zo diep in de set leek deze achterstand moeilijk te overbruggen. Maar de thuisploeg bewees dat het mentaal ook goed zit en zette de achtervolging in. En ja, bij 23-23 was de achterstand gedicht en deden ze weer volop mee voor setwinst. Diksmuide kwam wel het eerst op setbal (23-24) maar sloeg de bal buiten. Daarna kwam Zwevezele op setbal (25-24) maar nu scoorden de bezoeksters wel (25-25). Maar ook Zwevezele leek stressbestendig en kwam opnieuw op setbal (26-25) om onmiddellijk daarna via het blok van Diksmuide de tweede setbal te benutten en zo ook set 2 in haar voordeel kon afsluiten. Hier had de thuisploeg duidelijk karakter getoond. Zou dit ook lukken in de zo belangrijke derde set? De thuisploeg moest alweer snel achtervolgen (2-8 en 4-11). Konden ze deze grote achterstand opnieuw wegwerken of zou dit geen tweede keer lukken? Nee, nu bleek Diksmuide te sterk. Zwevezele kon de kloof maar half dichten en moest eerste setwinst voor de botermeisjes toestaan (21-25). Er was door beide ploegen al heel wat energie gebruikt maar wie had nog het meest in de tank? Zwevezele was nu wel onmiddellijk bij de les. Noch de thuisploeg, noch de bezoeksters konden afstand nemen en het ging gelijk op tot 13-13. Dan plaatsten de bezoeksters een ferme tussenspurt en kwamen 6 punten voor (14-20). Elckerlyc naderde tot op 4 punten (18-22), het moment waarop Ine Raedt, één van de sterkhouders van de thuisploeg, gekwetst naar de kant moest. Het werd stil op de Zwevezeelse tribune, het zou toch niet waar zijn dat één van de sterkhouders net voor de clash met Bevo Roeselare van volgend weekend, zou uitvallen! Maar dat waren natuurlijk probleem voor later. De wedstrijd moest verder afgewerkt worden maar hoe zou Zwevezele dit verlies opvangen? De thuisploeg toonde heel veel veerkracht en kwam terug tot op één punt (22-23). Diksmuide kwam daarna op setbal (22-24) maar Elckerlyc kon aanvallend scoren en setwinst voor VT Diksmuide uitstellen. Jammer dat een netfout (?) besliste over winst en verlies maar het was niet anders. De bordjes wezen 2-2 en een vijfde set moest de winnaar van deze wedstrijd aanduiden. Benieuwd of de thuisploeg het verlies van de set en één van zijn betere speelsters opzij kon zetten om voluit voor wedstrijdwinst te gaan. Diksmuide kwam het eerst op voorsprong (1-2 en 1-3) maar Zwevezele zette de achterstand snel recht (3-3). Bij 5-5 ging Diksmuide iets te veel in de fout en werd van terrein gewisseld met een 8-5 voorsprong voor de thuisploeg. Na deze wissel verdubbelde Elckerlyc zijn voorsprong (11-5) en kon het de zege al ruiken. De bezoeksters sloegen voor een laatste maal de handen in elkaar en halveerden de voorsprong van de thuisploeg (11-8). Zwevezele vluchtte in een TO en de daaropvolgende service van Diksmuide ging fout (12-8). Twee foutjes van de thuisploeg lagen aan de basis van een nieuwe halvering van de voorsprong (12-10). Zwevezele scoorde op de hoek, Diksmuide deed dit na en zo stond het 13-11. Daarna ging Diksmuide aanvallend in de fout (14-11) en versierde Elckerlyc een eerste wedstrijdbal. Zou Zwevezele dan toch zijn reeks zonder nederlagen in deze competitie verder zetten? Ja hoor, een mooie plaatsbal zorgde voor de verlossing (15-11) en nieuwe winst voor Elckerlyc Zwevezele. Zwevezele blijft uiteraard op kop van de klassering maar ziet Bevo Roeselare naderen tot op 3 punten. Volgend weekend is er op zaterdag om 20u in de Zwevezeelse sporthal de topper tussen de nummers 1 en 2 uit de klassering. Supporters, kom onze ploeg naar de overwinning schreeuwen. Uiteraard wensen we Ine (Raedt) een spoedig herstel toe en we hopen haar heel snel terug op het terrein te zien. Eddy VCB