Dames Beker van Vlaanderen E. Zwevezele A (1e Prov) – Govok C. Gooik (2de Div): 3 – 2 (19-25, 28-30, 25-23, 25-21, 15-6)

23 november 2019 13:35

Elckerlyc A, momenteel leider in 1e Provinciale, moest het in het kader van de beker van Vlaanderen vrijdagavond opnemen tegen de leider uit 2de Divisie (één reeks hoger) Govok C. Gooik. In het verleden hebben onze dames meermaals sterk gepresteerd in de beker van Vlaanderen, benieuwd of het ook nu zou lukken om een hoger spelende tegenstrever uit te schakelen en zo door te stoten naar de kwartfinales. De speelsters van Gooik hadden niet de gemakkelijkste verplaatsing achter de rug, het is geen cadeau om op een vrijdagavond van uit de richting Brussel naar West-Vlaanderen af te zakken. Zou dit een rol spelen in deze wedstrijd? Zwevezele startte met de opslag in set 1 en kon onmiddellijk profiteren van een aanvallende fout van Gooik en kwam zo, mede door de voorgift van 2 punten, meteen 3-0 voor. Gooik zette dit meteen recht dankzij 3 foutjes van de thuisploeg. Waren onze speelsters onder de indruk, speelden de zenuwen parten, in elk geval waren de Zwevezeelse supporters dit soort foutjes van hun ploeg niet gewoon. Tot 8-8 kon Elckerlyc nog gelijke tred houden, dan plaatste Gooik een eerste tussenspurt en liep het na het winnen van een mooie rally 5 punten uit (10-15). Onze dames moesten toch even aanpassen aan de opslag, snelheid en kracht van hun hogerspelende opponent. Maar Zwevezele toonde dat het zich niet zomaar aan de kant ging laten zetten en kwam terug tot op 2 punten (15-17), genoeg voor een eerste TO van de bezoekende coach. Daarna was Gooik terug de betere ploeg en kon het uiteindelijk nog vrij gemakkelijk set 1 naar haar hand zetten en met duidelijk verschil eerste setwinst laten optekenen (19-25). Set 2 dan maar. Zwevezele begon nu veel beter aan de set en kon aanvankelijk haar voet naast deze van Gooik plaatsen (6-6). De bezoeksters etaleerden hun sterke verdediging en kracht in aanval en liepen 3 punten uit (6-9). Deze voorsprong konden ze een tijdlang behouden maar bij 20-20 was alles te herdoen. Toch konden de Brabanders kort daarna 2 setballen versieren (22-24) maar deze werden vakkundig weggewerkt door een moedig Zwevezele. Gooik kreeg nog enkele setballen maar het duurde tot 28-29 vooraleer de bezoeksters de set definitief konden afronden met het kleinste verschil (28-30). Jammer voor Zwevezele want ook zij verdienden om deze set te winnen. Het goede was evenwel dat het spelpeil van de thuisploeg steeds beter werd. Dus er was zeker nog hoop op een goede afloop! De dames van trainer/coach Wim Vertenten lieten het zeker niet aan hun hart komen en liepen in set 3 heel snel 4 punten uit (7-3). Even later stond het alweer gelijk (10-10) en noteerden we daarna de volgende tussenstanden: 14-14, 16-16 en 21-21. Kon Zwevezele de uitschakeling vermijden of zou Gooik de doodsteek geven door opnieuw de set winnend af te sluiten? Gooik kwam alvast opnieuw op voorsprong (21-22), Zwevezele was daarna aan het feest met een knappe hoekaanval (22-22), een foute receptie van de bezoeksters en een winnende middenaanval (24-22). Gooik werkte de eerste setbal weg (24-23) maar miste daarna zijn service (25-23). Zwevezele was dus verre van uitgeschakeld maar moest toch de volgende twee sets winnen om in de beker van Vlaanderen te blijven. Elckerlyc had al 2 sets lang aangetoond het niveau van het één reeks hoger spelend Gooik aan te kunnen en begon dan ook met heel veel overtuiging aan set 4 (4-1). Maar ook Gooik wilde een ronde verder en liet aanvallend mooie dingen zien wat resulteerde in een gelijke stand (6-6). Een minder moment met 4 opeenvolgende fouten zorgde voor een 6-10 tussenstand. Maar ook Gooik kende een mindere periode met 5 opeenvolgende fouten (11-10) en het werd zelfs 12-10 in het voordeel van de thuisploeg via een aanval op de hoek. Het bleef op en af gaan maar bij 15-15 toonde Zwevezele dat het zeker niet zou misstaan in 2de Divisie. In één ruk ging het naar 20-15. Was er dan toch een vijfde set in de maak? Helemaal niet zeker want Gooik kwam terug tot op 1 punt (21-20). Spanning alom op de beide supportersbanken! Zwevezele kon net op tijd de opmars van Gooik een halt toeroepen en opnieuw 3 punten uitlopen (24-21) en een eerste setbal afdwingen. Dit was meteen de goede, een hoekaanval van Gooik ging ver buiten en meteen was een vijfde set nodig om een winnaar in deze boeiende wedstrijd aan te duiden (25-21). Toch wel knap hoe de Zwevezeelse dames deze scheve situatie rechtgezet hebben en zo hun kansen gaaf hielden op een verlengd verblijf in de Vlaamse beker. Set 5 kwam eraan, het was intussen al bijna 23u geworden. Zwevezele nam een verschroeiende start en stond meteen 6-1 voor! Kon Gooik deze achterstand nog wegwerken? Het antwoord is “Nee”. Elckerlyc stond bij de wissel van terrein 6 punten voor (8-2) en liet Gooik op geen enkel moment meer in de set komen. Het was dan ook echt genieten geblazen voor iedereen van Zwevezele. De eindstand 15-6 maken alle woorden overbodig. 3-2 winst voor Zwevezele en een ronde verder in de beker van Vlaanderen. Alweer een topprestatie en nogmaals een bevestiging dat deze ploeg zijn plaats heeft in een hogere reeks! Een meer dan dikke proficiat aan trainer/coach Wim Vertenten en zijn team! Volgend weekend is er opnieuw competitie en speelt onze ploeg in en tegen VKT Torhout op zaterdag om 20u30. Supporters, dank voor je vocale steun en tot in Torhout. Eddy VCB